Получаваме 41,5 млн. евро с присъединяването към споразумението за ЕИП
Получаваме 41,5 млн. евро с присъединяването към споразумението за ЕИП / netinfo

В Брюксел приключиха преговорите по финансовите и търговските аспекти в рамките на преговорите за присъединяване на България и Румъния към Споразумението за Европейското икономическо пространство. Документът бе парафиран от постоянния представител на България в ЕС Станислав Даскалов, съобщиха от Министерство на външните работи.

ЕК, България и Румъния, от една страна, и Норвегия, Исландия и Лихтенщайн, от друга страна, се договориха да адаптират съществуващия многостранен финансов механизъм, чрез който се предоставят средства за икономическо и социално сближаване към нуждите на двете новоприсъединили се държави. Така за периода 1 януари 2007 г. - 30 април 2009 г. България ще получи от трите държави ат ЕИП 21,5 млн. евро. Тези средства ще бъдат предназначени за проекти в области като опазване на околната среда, насърчаване на устойчивото развитие, опазване на европейското културно наследство, развитие на човешките ресурси, здравеопазване и грижа за подрастващите.

Съгласно договореното, когато става дума за проекти, в които участват неправителствени организации и социални партньори, делът на финансирането по линия на ЕИП може да бъде увеличен до 90 % от общата стойност на проектите.

Отделно Норвегия се ангажира да финансира на двустранна основа програми за сътрудничество за икономически растеж и устойчиво развитие в България и Румъния. По тази линия България се очаква да получи 20 млн. евро за същия период. Приоритетни области за финансирането на проекти по тази линия са енергийната ефективност и възобновяемите енергийни източници, намаляването на вредните емисии и други емисии във въздуха и водата, устойчиво производство, прилагане на Шенгенското законодателство, подкрепа за Националния план за действие по Шенген и заздравяване на съдебната система. Предвидено е средствата както по тази линия, така и по линия на многостранния финансов механизъм да бъдат отпуснати на един транш.

Като резултат от приключилите преговори концесиите за вноса на риба и други морски продукти от Норвегия и Исландия в ЕС ще бъдат адаптирани с цел отчитане на разширяването на ЕС от 1 януари 2007 г.

След приключването на преговорите предстои изготвянето и съгласуването на текстовете на договора за присъединяване на България и Румъния към Споразумението за Европейското икономическо пространство. Едва след това този договор ще бъде подписан и ще бъде взето решение за процедурите за влизането му в сила.