Петков: Междинният доклад на ЕК донякъде е положителен
Петков: Междинният доклад на ЕК донякъде е положителен / netinfo
Междинният доклад на Европейската комисия донякъде е положителен, каза в интервю за предаването „Денят” на Дарик радио министърът на вътрешните работи Румен Петков.

Министър Петков посочи примери за добра работа на ведомството и добави, че вероятно България „не е избрала правилната комуникация”, за да може Комисията да отрази успехите своевременно. Виновният за неактуализирането на докладите не е в България, добави Петков. Той каза също, че не очаква на България да бъдат наложени предпазни клаузи.

Що се отнася до безмитните магазини, които също бяха критикувани в докеминта, пред Кирил Вълчев министърът на вътрешните работи каза:

Дали са източник на организирана престъпност според мен е малко фриволно казано, но е редно безмитната търговия да загуби този си статус с изключение на летищата, т.е. и безмитните бензиностанции, и безмитните търговски обекти да преминат на редовен, на нормален режим на работа. В сряда съм поканил всички големи вериги бензиностанции, включително и собствениците на бензиностанции на безмитен режим. Едновременно с г-н Орешарски, с г-жа Грънчарова ще водим този разговор със съзнанието, че търсим доброто за българските граждани.

Кой трябва да вземе това решение?

Моето лично мнение е, че статутът трябва да бъде променен и то еднозначно без каквито и да са компромиси.

Вие ще внесете предложение да бъдат премахнати с изключение на летищата безмитните зони?

С такава категорична нагласа съм и считам, че няма да бъда сам в това си намерение.

Цялото интервю с Румен Петков четете тук.