Песимистично настроени сме към европейските проекти
Песимистично настроени сме към европейските проекти / снимкa: Sofia Photo Agency

Хората са песимистично настроени към европейските проекти и евросубсидиите, които предлагат те. Това показват данни от социологическо проучване на асоциацията на българските градове и региони. Изследването обхваща Югозападна България и е част от проект „Гражданско общество и администрация в Югозападен регион – модел на партньорство".

По-голяма прозрачност, отчетност и контрол върху дейността на администрацията, са необходимите фактори, за да се повиши общественото доверие в институциите, показват още данните от изследването. Това заяви Антоанета Христова от Института за местно и регионално развитие.

„Стартирали сме с някакво знание по темата: Контакт, комуникация, с това какво ни дава Европа, ЕС и европейските фондове, но стартът в началото е много, посочи” Антоанета Христова.

Христова допълни, че анкетираните категорично са заявили нуждата си от експерти на работното място, личен контакт с тях, организация и екипност за работа по тези проекти, знания и информация по въпросите за еврофинансирането. Изследването беше проведено в Перник, Благоевград, Кюстендил и София Област. Проектът се осъществява по Оперативна програма „Административен капацитет", като основната му цел е да се развият механизмите за партньорство между структурите на гражданското общество и администрацията в общините на Югозападен Регион.