Парламентът ще дебатира Договора от Лисабон
Парламентът ще дебатира Договора от Лисабон / снимка: Sofia Photo Agency
Парламентарните комисии по европейски въпроси, по външна политика и по правни въпроси ще разгледат законопроекта за ратификация на Лисабонския договор, който ще бъде дебатиран и гласуван в пленарна зала. Това обясни председателят на Народното събрание Георги Пирински по време на дискусия, посветена на документа.

Договорът от Лисабон ще позволи адаптиране на европейските институции и техните методи на работа, засилване на демократичната легитимност на Съюза и заздравяване на устоите на основните ценности, след разширяването на ЕС до 27 страни – членки. Това е целта на договора, подписан на 13 октомври 2007 г. в Лисабон. Държавите-членки приеха договорът да влезе в сила на 1 януари 2009 г. – няколко месеца преди изборите за Европейски парламент.

Националните парламенти получават своя много важна роля във функционирането на ЕС. Те ще бъдат информирани за всички проекти на директиви и регламенти, които се подготвят от институциите на ЕС. Това е много важна отговорност, подчерта още Георги Пирински по време на дискусията. Целта на Лисабонския договор е така да реформира ЕС, че той да стане по-близък до хората. Това заяви от своя страна министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова.