Откриха кръгла маса за перспективите на България в ЕС
Откриха кръгла маса за перспективите на България в ЕС / снимка: Sofia Photo Agency
Гарантирането на сигурността на енергийните доставки, създаване и ефективно функциониране на конкурентен национален, регионален и общоевропейски енергиен пазар са сред основните приоритети на българската енергийна политика. Това каза Владимир Старирадев, директор на дирекция "Енергийна стратегия" в Министерството на икономиката и енергетиката пред участниците в национална кръгла маса "България в ЕС - нови възможности и перспективи". Друг приоритет е опазване на околната среда от вредни въздействия на енергопреобразуващите технологии.

Владимир Старирадев припомни задълженията на България, поети с Договора за присъединяване към ЕС, както и новата енергийна политика на ЕС. Сред тях са започване на реализацията на основните приоритетни енергийни проекти за България като АЕЦ " Белене", газопровода НАБУКО, нефтопроводите.

Сред другите задачи е същественото намаляване на енергийната интензивност във всички сектори на икономиката на страната и бита, и все по-голямо използване на местните възобновяеми енергийни източници.

Ръководителят на представителството на Европейската комисия в България Майкъл Хъмфрис посочи, че присъединяването на България е от изключително политическо и икономическо значение както за страната ни, така и за ЕС. До 2013 г. България се очаква да получи близо 7 милиарда евро от структурните и Кохезионния фондове на ЕС. Хъмфрис подчерта важността финансовият ресурс, предоставен от ЕС, да бъде ефективно усвоен.