ОЛАФ съобщи за разкрита измама по линия на програмата САПАРД на ЕС
ОЛАФ съобщи за разкрита измама по линия на програмата САПАРД на ЕС / netinfo

Прокуратурите на България, Германия и Швейцария, както и националните власти в тези страни, в тясно сътрудничество със Службата за борба с измамите на Европейския съюз (ОЛАФ), разкриха след голяма операция международна престъпна мрежа, присвоила средства от предприсъединителните фондове на ЕС, съобщи днес самата служба ОЛАФ. Финансовото измерение на измамата, извършена по линия на програмата на ЕС САПАРД , възлиза на 7,5 милиона евро.

Операцията по разкриването на тази измама със средства по линия на САПАРД е продължила шест месеца. Националните власти, привлечени в съвместното разследване, са Върховната касационна прокуратура в София и българската Главна дирекция "Борба с организираната престъпност", прокуратурата в Аугсбург и служби за митническо разследване в Мюнхен, както и прокуратурата и полицията в Берн, посочва ОЛАФ.

Разследваните компании са били замесени в измамническа "въртележка" и са част от свързана мрежа от над 50 компании. Агенцията, управляваща средствата по САПАРД, е изплатила приблизително 7,5 милиона евро на замесените във фалшификациите, информира ОЛАФ.

Разследваната измама е свързана с придобиването от български, германски и швейцарски компании на машини за обработка и пакетиране на месни продукти на силно завишени цени. След това в България се искали неправомерни плащания по линия на САПАРД, базирани на тези завишени цени, обяснява ОЛАФ.

Генералният директор на ОЛАФ Франц-Херман Брюнер приветства успешното приключване на операцията. Той очаква да продължи сътрудничеството с българските власти, тъй като има още много да се върши по отношение на подобни случаи на организирани измами в ущърб на бюджета на Европейския съюз, се отбелязва в съобщението на Службата за борба с измамите на Европейския съюз.