Над 80% от хората не се вълнуват от европрограмите
Над 80% от хората не се вълнуват от европрограмите / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Над 80 процента от хората изобщо не са търсили информация за кандидатстване по проекти по структурните фондове на Европейския съюз. Това става ясно от изследване на МБМД, представено в присъствието на вицепремиера Мeглена Плугчиева. Проучването е направено сред 1200 граждани, представители на малкия и средния бизнес, неправителствени организации и консултантски фирми.

По думите на Мира Янова очевидно тази информация е нужна на хората с професионална ориентация. Над 50 на сто от представителите на местната власт, бизнеса и неправителствените организации намират бързо необходимата информация. Общественото мнение не просто знае много малко, но и няма интерес да научи, обясни Янова.

Бенефициентите по структурните програми и кохезионния фонд се вълнуват най-вече от това как се финансират проектите, като си набавят нужната информация главно чрез интернет, докато общественото мнение разчита основно на телевизия и радио.

Според данните от проучването е нараснал делът на общините при разработването на проекти с 24 пункта. През ноември миналата година 40 на сто от тях са имали готови проекти, през април тази година вече са достигнали 50 процента. Представителите на малкия и среден бизнес остават много назад, посочи Мира Янова. Янова изтъкна, че една от групите групи, с които се работи „най-трудно и информираността и заинтересоваността са най-ниски е малкия и среден бизнес. За съжаление той остава много назад от другите целеви групи в обществото”.

Пред вицепремиера Меглена Плучгичева и журналисти бяха представени промените в интернет страниците на седемте оперативни програми на страната ни. По тях е работено два месеца и половина.