На дъното в ЕС сме по борба с корупцията
На дъното в ЕС сме по борба с корупцията / netinfo
България е на най-ниско равнище сред страните членки на Европейския съюз в борбата с корупцията. Това сочат данни от проучване на Международната организация „Трансперънси интернешънъл” сред 180 страни. България се нарежда на 72-ра позиция заедно с Македония.

„България вече е силно корумпирана страна”, алармираха от „Прозрачност без граници”. По данни от проучването, страната ни се е върнала на нивото от 2000-2001 година, тъй като индексът на възприятие на корупцията е намалял до 3,6 за тази година, което е най-ниското равнище сред страните членки, а такъв спад се отчита за пръв път. „Върнали сме се на стартова позиция при започването ни на преговорите за членство. Ние сме провалът на Европа в противодействието на корупцията”, констатират от „Трансперънси интернешенъл”.

От асоциацията са категорични, че е необходим нов подход в борбата с корупцията. „Недопустимо е хора, уличени в конфликт на интереси, да бъдат освобождавани от работа с благодарност. Те трябва да бъдат уволнявани и изпращани на прокуратурата”, смятат от „Трансперънси интернешенъл”. Те се обявиха за спешни, дори пожарни мерки в борбата с политическата корупция по върховете на властта. Според наблюдателите от асоциацията липсва политическа воля за справяне с проблема.