Мутафчиев призна в Брюксел за забавяне на пътни проекти
Мутафчиев призна в Брюксел за забавяне на пътни проекти / Sofia Photo Agency

Министърът на транспорта Петър Мутафчиев представи развитието на инфраструктурните проекти, осъществявани в България, пред еврокомисаря по въпросите на регионалната политика Данута Хюбнер на среща в Брюксел.

Двамата са разговаряли за предприетите от българска страна конкретни действия и мерки по изпълнението на големите проекти, се казва в съобщение от пресцентъра на Министерството на транспорта. Транспортният министър е запознал еврокомисаря Хюбнер с графика за приключването на проектите, финансирани по програма ИСПА. Предвидено е те да бъдат приключени до средата на 2009 г.

По време на разговора са били дискутирани и проектите "Дунав мост 2" и "Пловдив-Свиленград", където има закъснения по договорите от порядъка на шест месеца, за оперативното взаимодействие, създадено между управляващия орган, крайният бенефициент и изпълнителя. Министър Мутафчиев е уверил еврокомисаря Данута Хюбнер, че закъснението ще бъде преодоляно.

Той е представил и апликационните форми за софийското метро, заедно с положителното становище на JASPERS за подпомагането при подготовката на големи инфраструктурни проекти, предвидени за финансиране по ОП „Транспорт" 2007-2013 г., допълва БГНЕС, цитирайки съобщението на министерството. Очаква се до края на годината Министерството на транспорта да представи още два големи проекта – за автомагистрала "Марица" и автомагистрала "Струма".