Майкъл Хъмфрис: Следим отблизо това, което се случва в Либия
Майкъл Хъмфрис: Следим отблизо това, което се случва в Либия / netinfo

Представителят на Европейската комисия за България Майкъл Хъмфрис заяви, че отблизо се следи това, което се случва в Либия, дори ежечасно. Очакваме решението на либийския ВСС и не бих искал да коментирам повече темата, допълни Хъмфрис пред журналисти.

Той отбеляза, че европейските институции и страните-членки на ЕС заявиха съпричастност към тази кауза. Ангажиментът ни остава твърдо и дано решението на ВСС на Либия да дойде колкото се може по-скоро, заяви Хъмфрис и изрази надежда, че сестрите ни скоро ще се върнат у нас.

След среща с председателя на СГС Светлин Михайлов, Майкъл Хъмфрис заяви, че функционирането на съдебната система е ключов елемент от правораздаването в борбата срещу корупцията по високите етажи на властта и организираната престъпност. Въпреки всичко пред нас остават много предизвикателства, заяви Хъмфрис и допълни, че с ЕК тясно следи развитието на съдебната система, защото формата й е една от основните елементи в доклада на комисията, който скоро беше публикуван. Чакаме допълнителен напредък след назначаването на членовете на инспекторатите и на новия ВСС, заяви Хъмфрис и допълни, че също така основна роля ще има и новият Закон за съдебната власт. Готови сме да подкрепим усилията на съдилищата за постигане на определени стандарти, които гарантират, че всеки гражданин на България ще има достъп до прозрачност обективност и справедливо правосъдие.

Обезпокоително е това, което става по софийските улици, но се надявам, че прокуратурата и полицията ще свършат работата си, заяви Хъмфрис, помолен да коментира последните престрелки в София, посочва БТА.

Сред основните предизвикателства пред съдебната система остават сроковете за решаването на делата и прозрачността. Магистратите трябва да са добре обучени, да имат добра квалификация и да не са зависими от външно влияние, заяви още Хъмфрис.