Как да гласуваме за евродепутати?
Как да гласуваме за евродепутати? / netinfo

На изборите ще се гласува с бели бюлетини, пликове и прозрачни избирателни кутии. Бюлетините съдържат: наименованието на политическата партия, коалицията на политически партии или инициативния комитет; имената на кандидатите от съответната листа или името на независимия кандидат; малко квадратче за поставяне на знак, отразяващ предпочитанието (преференцията) на избирателя за конкретен кандидат; в това квадратче е изписан и поредният номер на кандидата в листата.

В горния ляв ъгъл на отделен ред с увеличен и удебелен шрифт се отпечатва в каре номерът на бюлетината на съответната партия, коалиция или инициативен комитет. Ако в един плик има повече от една бюлетина за една партия, в изборните резултати ще бъде отчетен само един глас. Ако бъдат поставени повече от една бюлетини на различни партии, коалиции или независими кандидати, гласът няма да бъде зачетен. Независим кандидат е избран, ако е получил гласове не по-малко от националната избирателна квота. Броят на мандатите, които се разпределят между партиите и коалициите, получили гласове не по-малко от националната избирателна квота, е равен на броя на членовете на ЕП от България, намален с броя на избраните независими кандидати.

На изборите за Европейския парламент имат право да гласуват 6 714 809 избиратели, по данни на говорителя на ЦИКЕП Александър Александров. 260 838 души са заличени общо от списъците. От тях 233 685 – заради деклариран настоящ адрес извън страна на ЕС. В това число са 185 662 души в Турция по този показател. 293 души са заличени поради неизпълнен критерий за уседналост. Това са тези, които са пристигнали от чужбина и са декларирали настоящ адрес на територията на страната по-малко от 2 месеца преди изборите.

Хората със запрещение са 5969, увеличили са се затворниците - 7308. Заличени са също така 1359 български граждани, които са пожелали да гласуват в чужбина. Издадените удостоверения за гласуване на друго място са 4470 и те са в пъти по-малко от предни избори, коментира Александров. Пожелалите да гласуват по настоящ адрес, когато той се различава от постоянния са 27 149 човека. На територията на страната са образувани 11 461 секции, а в чужбина са образувани 38 секции. ЦИКЕП до сега е регистрирала 44 456 застъпника, на които ще им бъдат издадени удостоверения. Партиите регистрират различен брой застъпници.