Ханс-Герт Пьотеринг не хареса информационния офис на ЕП в София
Ханс-Герт Пьотеринг не хареса информационния офис на ЕП в София / Снимка: Sofia Photo Agency
Председателят на Европейския парламент Ханс-Герт Пьотеринг не одобри сградата, в която се помещава информационния офис на европейската институцията в София, защото по думите му тя не е лесно достъпна за хората.

В сградата на улица "Московска" 9 се помещават също Представителството на Европейската комисия у нас и посолството на Великобритания. Заради дипломатическата мисия мерките за сигурност са засилени. След като официално откри офиса на ЕП, Пьотеринг каза, че възможно най-бързо трябва да се намери подходящо място за офиса, до което българските граждани ще имат свободен достъп.

„Сградите на информационните ни офиси трябва да са леснодостъпни до гражданите. Много се учудих, когато разбрах, че в България нещата не стоят така. Ако за едно посолство е нужна строга охрана, то за един информационен център, това е неприемливо”, заяви председателят на Европейския парламент.

Според Ханс-Герт Пьотеринг Европейският парламент и Европейската комисия имат общата задача да създават домове, къщи на Европа във всички страни членки, в които да са разположени представителствата и до които гражданите да имат свободен достъп. „Нямам представа кой е избрал тази сграда. Чак днес разбрах как стоят нещата”, уточни Пьотеринг. Той добави, че целта на представителствата на европейските институции е да сближат гражданите до Европа.

Председателят на Европейския парламент настоя много спешно да се намери друга сграда. „Ако аз трябваше да реша къде да се намира информационният офис на Европейския парламент, никога нямаше да се спра на това място”. С тези думи Хан-Герт Пьотеринг завърши речта си при откриването на информационния офис на Европейския парламент у нас, като подчерта, че основна цел на Европейския парламент е Европа, да бъде отворена, прозрачна и демократична, и на тези критерии трябва да отговарят информационните бюра в 27-те страни членки.