ГЕРБ: Нужни са 17 мерки, за да си върнем доверието на ЕС
ГЕРБ: Нужни са 17 мерки, за да си върнем доверието на ЕС / снимкa: Sofia Photo Agency
17 мерки са необходими, за да се стабилизира ситуацията в страната и да се върне доверието на европейските институции и българските граждани, заяви председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. Според него мерките трябва да бъдат предприети от парламента, президента, правителството, органите на реда и българската съдебна система, както и опозицията и гражданското общество. Ако мерките не бъдат предприети, през есента е възможно да станем свидетели на спонтанното недоволство на българските граждани, допълни Цветанов.

Част от предложените мерки включват задължителния отказ на депутатите от предстоящата лятна ваканция, които да останат да работят активно за осигуряване на законодателна промяна, гарантираща справяне с критиките на Европейския съюз, както и да подготвят промени в закона за избор на народни представители и политически партии и с това да се гарантира провеждането на извънредни парламентарни избори.

Цветанов допълни, че президентът Георги Първанов трябва да започне консултации за предсрочно прекратяване на мандата на 40-тото Народно събрание, както и да издаде указ за назначаване на служебен кабинет с ясна и краткосрочна програма. От ГЕРБ призоваха да се гарантират редът и сигурността в страната и да не се допуска организираната престъпност да се възползва от кризисната ситуация в страната.

Цветанов каза още, че правителството трябва да поеме своята политическа отговорност и да предприеме мерки за справяне с кризисната ситуация в страната.