Ферхойген: България ще успее бързо да изпълни изискванията на ЕК
Ферхойген: България ще успее бързо да изпълни изискванията на ЕК / Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Българските граждани трябва да осъзнаят, че имиджът на страната не бива да бъде потъпкван от шепа хора, които са в основата на организираната престъпност. Това каза по време на посещението си във великотърновски регион заместник-председателят на Европейската комисия Гюнтер Ферхойген. Според него цялото общество трябва да застане срещу корупцията.

Еврокомисарят заяви, че през последните 24 часа е открил поне три добри новини за страната ни.

„България ще успее бързо и добре да изпълни изискванията на Европейската комисия, поставени в последния доклад. В края на годината Брюксел ще излезе с доклад за икономическия растеж и напредък на страните от Съюза. В него за България ще има оценки, които някои европейски правителства много биха се зарадвали да чуят за себе си. Така например вие имате бюджетен излишък, докато в много други страни се борят поне да са на нулата, държавата разпределя само 40 процента от всички приходи, което също е успех, безработицата непрекъснато спада. Страната ви има отлични отношения с всички държави от Черноморския басейн и може много да допринесе за стабилността в региона", каза Гюнтер Ферхойген.

Той добави, че през 1999 година е предложил Европейският съюз да започне преговори с България за присъединяване и от тогава до сега нито веднъж не е съжалявал за това.

По време на визитата си в региона заместник-председателят на Европейската комисия посети регионалната пречиствателна станция за отпадни води, изградена по програма ИСПА и Дневния център за деца с увреждания в Горна Оряховица. Еврокомисарят разгледа парк „Лакото" в село Арбанаси, изграден със средства от програма ФАР, известната арбанашка църквата "Рождество Христово" и "Констанцалиевата къща".

Кметът на Велико Търново д-р Румен Рашев подари на Гюнтер Ферхойген златна значка с герба на града и символичния ключ на старата столица, който имат само бащата на перестройката Михаил Горбачов и известният сумист Калоян Махлянов.

По-късно днес еврокомисарят ще разгледа музей "Възраждане и учредително събрание", историческия хълм Царевец и Самоводската чаршия.

Други новини от Велико Търново