Европа се готви за 50-ата годишнина от Римския договор
Европа се готви за 50-ата годишнина от Римския договор / netinfo

На 17 март във френския град Лил ще бъдат свикани първите Европейски генерални щати.

Форумът ще събере представители на гражданското общество, политиката и бизнеса, които ще отбележат 50-ата годишнина от подписването на Римския договор, пише френският "Фигаро" под заглавие "Гордост ли е за нас да бъдем европейци?"

Вестникът предлага на читателите си да участват в интернет анкета. Ето някои от въпросите: "Чувствате ли се горд, че сте европеец? Трябва ли Европа да полага повече усилия за подобряване на климата и околната среда? Как трябва Европа да подкрепя развиващите се страни? Дали еврото е успех?"

Европа зле разбира своята стратегическа роля, дори своята собствена динамика, твърди авторът на анализ в парижкия вестник "Монд". Европа остави да деградират образованието и науката - за беда на своята младеж и на предприятията си, добавя той.

В инфраструктурата Европа почива на лаврите от периода след войната. Тя не успя да предложи на своите граждани динамична концепция за социална защита. Напротив, очертава се неизбежен регрес в икономическата и социална сигурност на европейците.

Еврозоната - втората икономическа сила в света, все още изпитва съмнения в самата себе си дотолкова, че не си позволява да използва мощните инструменти за макроикономическо управление, пише наблюдателят.

Днес се говори сериозно, че тези пропуски ще бъдат отстранени. Иска ми се да вярвам в това. Европа не може още дълго време да се люшка като беззащитен кораб, оставен на теченията на глобализацията, добавя авторът на "Монд".