ЕК се безпокои от увеличаващия се пазарен дял на Майкрософт
ЕК се безпокои от увеличаващия се пазарен дял на Майкрософт / netinfo
Европейският комисар за конкуренцията Нели Крус е "обезпокоена" от факта, че „Майкрософт” продължава да увеличава дела си на пазара на операционни системи за сървъри, предаде Франс прес.

"Майкрософт” постоянно увеличава пазарния си дял и това ме безпокои", заяви Крус пред Европейския парламент в Брюксел.

През 1999 г. сървърната версия на "звездната" операционна система на „Майкрософт” – „Уиндоус”, имаше пазарен дял от 35 до 40 процента, по данни на Европейската комисия.

През 2003 г. този дял нарасна до 60 процента, а към момента „Уиндоус” държи между 70 и 75 процента от пазара за сървърни операционни системи.

Преди три години ЕК наложи глоба от половин милиард евро на американската компания и я принуди да прилага голям брой корективни мерки.

Оттогава „Майкрософт” не спира да търси начини да избегне изпълнението им. Компанията все още не е предоставила на конкурентите си изискваната от Брюксел техническа документация, необходима за разработването на програми, съвместими с „Уиндоус”.

След като миналото лято ЕК наложи нова глоба от 280 млн. евро на „Майкрософт” за това забавяне, на 1 март Нели Крус заплаши групата с нови санкции, тъй като според нея компанията продава твърде скъпо лицензите си на своите конкуренти.