ЕК отхвърли искането за изпращане на експерти в България
ЕК отхвърли искането за изпращане на експерти в България / снимка: DarikNews
ЕК отхвърли искането за изпращане на експерти в България
18275
ЕК отхвърли искането за изпращане на експерти в България
  • ЕК отхвърли искането за изпращане на експерти в България

Председателят на Европейската комисия Жозе Барозу отхвърли с писмо план на премиера Сергей Станишев за привличане на европейски експерти на временна работа в България. Ден по-късно Станишев изпрати ново писмо, в което тази идея отново е застъпена, плюс още няколко предложения.

 

Барозу е пратил на Станишев писмо, в което посочва, че исканите "нови институционални механизми" са неподходящи за страна членка на Европейския съюз, съобщи вестник „Дневник”. Според Барозу сред останалите страни в Съюза вече се наблюдава "умора от помагане" на България и правителството първо трябва да покаже "конкретни и видими резултати", за да мотивира партньорите си да изпращат в страната още експерти и средства.

 

Премиерът Сергей Станишев пък изпратил ново писмо, в което има конкретни параметри на предложението, съобщи пред журналисти португалският съветник на Станишев Мария Пинто. Тя каза, че не знае дали шефът й е получавал въпросното писмо от Барозу, а предпочете в продължение на почти два часа да обяснява колко брилянтна идея е Европа да прати експерти, които да работят в областта на усвояването на еврофондовете. В чешкото правителство работят 11 експерти от други държави, даде пример Пинто. Тя не можа да каже как точно ще се назначават тези експерти, нито пък колко пари ще получава един експерт.

 

„Ще му направим най-добрата оферта в рамките на закона според неговата експертност. Много е важно той да иска да приеме това предизвикателство и да има интерес. Ако това не е така, той няма да бъде полезен. Няма да го привличаме със заплата”, каза Пинто. Тя добави, че България ще поиска между 15 и 20 експерти.

 

Предложението трябва да бъде разгледано в близките седмици, уточняват от пресцентъра на правителството.