Българските евродепутати ще са с най-ниски заплати
Българските евродепутати ще са с най-ниски заплати / netinfo

Българските евродепутати ще получават заплати, които са под минималната за Белгия. Това заяви Лидия Шулева от НДСВ след като бюджетната комисия в Народното събрание прие решение с което определи месечните възнаграждение на българските представители в Европарламента.

Основното месечно възнаграждение на българските евродепутати ще е в размер на три средномесечни заплати за страната ни. Според данните на Националния статистически институт това прави по около 600 евро на месец.

Сумата е под минималната работна заплата за Белгия, възмути се Лидия Шулева. Тя обясни, че с такава заплата българските евродепутати ще са най-бедните Европейския парламент. Дори и чистачките в Институцията получават месечно възнаграждение от 1200 евро. Най-ниската на евродепутат е 2000 евро и на представители от предпоследното разширяване на Европейския съюз.

Според председателя на бюджетната комисия с това си решение Народното събрание показва и на лекарите в „Пирогов”, че те не могат да получават заплати, равни на тези, които взимат докторите в Брюксел. Решението предстои да се гласува и от пленарната зала.

Предвижда се към основните заплати на евродепутатите да се начислява и клас прослужено време и научна степен. Всички евродепутати ще бъдат застраховани с рисковата застраховка живот, от заплатите им ще се удържат и задължителните осигурителни вноски. Общата сума за 18-те български евродепутати е 305760 лева.