Българските депутати в ЕП протестират срещу петицията в подкрепа на Шийлдс
Българските депутати в ЕП протестират срещу петицията в подкрепа на Шийлдс / netinfo

В декларация до целия Европейски парламент 18-те българските евродепутати протестират срещу приемането за разглеждане на петиция на ЕП по присъдата на Майкъл Шийлдс. Това съобщиха днес от канцеларията на евродепутата Душана Здравкова, член на групата на Европейската народна партия и Европейски демократи (ЕНП-ЕД) в ЕП.

Футболният запалянко Майкъл Шийлдс, който бе осъден от българския съд за опит за умишлено убийство на български гражданин, доизлежава присъдата си в британски затвор.

Всички членове на комисията по петиции към ЕП бяха запознати с декларацията на българските депутати, а нейните координатори евродепутати, които са основни преговарящи от всяка политическа група, решиха да отложат дебата за ново отворено изслушване за септември.

В петицията в подкрепа на Шийлдс се настоява Европейският парламент да изрази позиция относно невъзможността и нежеланието на българските власти да се справят със случая, както и да се помогне на адвоката на осъдения да започне процедура по възобновяване на делото предвид събраните нови доказателства.

Българските евродепутати смятат, че към властите и съдебната система в България са отправени несправедливи обвинения в некомпетентност, поради което разглеждането на петицията е недопустимо вмешателство в независимостта на съда, се заключава в съобщението.

Групата на ЕНП-ЕД е най-голямата политическа група в Европейския парламент с 288 депутати от 27-те страни членки.