Български празник в германския град Борнхайм
Български празник в германския град Борнхайм / netinfo

Винаги, когато настъпва пролетта, много от около хилядата българи, живеещи във Франкфурт, могат да бъдат разпознати по червено-белите гривни или пискюли - мартениците, пише германският вестник "Франкфуртер нойе пресе".

Много мартеници и народни носии с ярки цветове можеха да се видят и на празника, организиран в Борнхайм, където керамиката на грънчаря Енчо Ганковски и пейзажите на фатографа Величка Ганковска радваха окото. Мотото на празника бе: "Съкровище за Европейския съюз: Завладяващата България".

Присъстващите на празника се насладиха на фолклорните ритми и мелодии на международния танцов ансамбъл "Славия" и певческия квартет "Славей".

"Често ми се налага да обяснявам къде се намира България", заяви почетният консул на България в германската провинция Хесен Инго-Ендрик Ланкау. По думите му германците все още бъркат страната ни с Румъния или Албания.

Посланикът на България в страната Меглена Плугчиева, която бе почетен гост на празника, подчерта значението на Франкфурт за България като германски икономически и културен център. Гостите на празника опитаха българска баница с овче сирене, салати и вина, и танцуваха заедно с танцьорите от ансамбъл "Славия".