Български евродепутат в защита на българите в Украйна
Български евродепутат в защита на българите в Украйна / Sofia Photo Agency

Положението на българската диаспора в Украйна, инициативите за въвеждане на български език в училищата, в които учат деца с български произход, културно-просветната дейност, както и улесняване на достъпа на нашите сънародници до българско образование и трудовия пазар на страната ни, бяха темите, които обсъдиха днес в българското посолство в Киев Биляна Раева, член на Европейския парламент (АЛДЕ-НДСВ) и представители на Асоциацията на българите в Украйна.

Срещата бе по инициатива на Биляна Раева, която е в Киев за заседание на бюрото на Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ). По време на срещата в българското посолство, в която участва и българското културно аташе Красимира Шопова, беше обсъдена и правителствената стратегия за българите в чужбина.

Обърна се внимание на мерките, които правителството ще предприеме, свързани с образователния процес на традиционните български общности, по-облекчените консулски услуги, както и възможностите етнически българи да се заселят и работят в България чрез т. нар. зелени карти.