Българите не знаят правата си на европейски граждани
Българите не знаят правата си на европейски граждани / снимка: Sofia Photo Agency

Българските граждани не са запознати с правата на европейското гражданство, смятат от генералната дирекция "Правосъдие, свобода и сигурност" на Европейската комисия у нас. Във връзка с това е предвидена информационна кампания на Европейския съюз в България, която ще премине през 20 български града между 12 и 22 ноември.

Кампанията ще дава информация за Евросъюза и изборите за Европейски парламент. Всеки български гражданин е гражданин на европейския съюз и притежава тези права – правото да се придвижва свободно навсякъде в ЕС, да пребивава постоянно на територията на всяка държава членка; правото да участва в избори за европейски парламент и да участва в местни избори както в своята страна, така и в другите държави членки на ЕС, ако се е установил постоянно там.

Имаме право на дипломатическа и консулска защита навсякъде по света от всяко консулство и посолство на държава членка на ЕС, в случай, че се намират в държава, в която няма българско консулство или посолство, отбелязват от дирекцията.