България внесе третата азбука в ЕС
България внесе третата азбука в ЕС / netinfo

Франко Фратини, заместник-председател на Европейската комисия и комисар за правосъдието и сигурността в интервю за Дойче Веле и Дарик радио. Той смята, че през първата година от европейското си членство България се е изявила като равноправен партньор и е постигнала поне три завоевания.

Франко Фратини: За една година България допринесе за стабилизирането на Балканите, за сигурността на черноморския регион и за ограничаването на трафика на наркотици, що се отнася до областите, за които аз съм отговорен. Но приносът е най-голям в културен аспект. 2008 г. е годината на културния обмен и не мога да не подчертая, че България внесе третата азбука в Европейския съюз и даде импулс за диалога и интеграцията.

Франко Фратини припомни също, че като страна членка България завоюва успехи с освобождаването на медицинските сестри в Либия. Заместник-председателят на Европейската комисия подчерта обаче, че все още има и непостигнати цели. Според него България не е успяла да ускори темповете на правосъдието и процесите. Не е мислимо да минават години, без да се стигне до сентенция, след като един прокурор праща на съд някого. Това е целта, която трябва да се достигне през тази година, отбеляза той. Правителството в София знае, че след седмица ще представим неформален доклад за правосъдието в България, който през юни ще бъде вече и формален, уточни Фратини, изказвайки надежда, че новият министър на правосъдието ще се постарае да се отличи, давайки импулс България да се представи през юни в по-добра светлина. Според Фратини България не се е държала като неопитна страна дебютантка.

Франко Фратини: Примерът е моята колежка и приятелка г-жа Меглена Кунева. За 12 месеца тя успя да завоюва вниманието на световните медии, както малко други комисари, и инициативите й за защита на консуматорите не са дебютантски, а инициативи на подготвен и експертен персонаж.