България вероятно ще запази броя на евродепутатите си
България вероятно ще запази броя на евродепутатите си / netinfo

В предстоящото преразпределение на броя на депутатите, които страните от Европейския съюз изпращат в Европейския парламент, четири държави от съюза може да засилят парламентарното си представителство, а шест, сред които и България, вероятно ще запазят сегашното.

Швеция, Австрия, Словения и Малта да имат повече депутати - съответно от 19, 18, 7 и 5 сега, по 20, 19, 8 и 6 в бъдеще, предлагат Ален Ламасур от Групата на Европейската народна партия и Адриан Северин от Групата на социалистите.

Те бяха натоварени от Европейския парламент да изготвят доклад с предложения как да бъде променено сегашното представителство в парламента, който след изборите през 2009 година трябва да има 750 депутати при 785 сега. По проблема се водят интензивни консултации.

Според докладчиците 17 страни от Европейския съюз трябва да приемат представителството им в Европейския парламент да бъде намалено, за да се спазва по-добре съотношението между населението и присъствието на дадена страна в парламента на Европейския съюз, като същевременно бъде постигната заложената цел бъдещият състав на парламента да е с 35 депутати по-малко.

Шест страни членки - България, Испания, Кипър, Латвия, Естония и Люксембург, трябва да запазят сегашното си представителство, смятат Ален Ламасур и Адриан Северин. България има в сегашния състав на Европейския парламент 18 депутати.