България на второ място в ЕС в конкурс за комикси
България на второ място в ЕС в конкурс за комикси / сдружение „Отворена младеж”

На церемония в Брюксел българската победителка в конкурса за комикс „Европейски съюз и гражданство" Сибила Коритарева зае второ място сред 27-те първенци от всички страни членки на ЕС

В съревнованието са се състезавали общо 2529 творби от цяла Европа. Българката Сибила Коритарева си тръгна с красива статуетка, грамота и парична награда в размер на 4000 евро. Освен тържественото събитие, тя имаше възможността да посети и Музея на комиксите, както и Музея на модерното изкуство, съобщават от сдружение „Отворена младеж".

Конкурсът е организиран от Генерална дирекция „Правосъдие, свобода и сигурност" на Европейската комисия, под патронажа на Жак Баро, заместник-председател на ЕК, отговарящ за същата дирекция, координатор за България - Даниел Ванков от „Отворена младеж".

Участниците е трябвало да подготвят самостоятелно комикс от една страница без текст, илюстриращ темата за гражданството в ЕС, отговаряща на въпроса „Какво означава да бъдеш гражданин на Европа?". Конкурсът е бил насочен към лица на възраст над 16 години, и най-вече към студенти по изобразителни и графични изкуства, които живеят в една от 27-те държави членки на Европейския съюз.

В България са се регистрирали 296 участници, а 137 автори са изпратили общо 232 комикса.

България на второ място в ЕС в конкурс за комикси
netinfo