България и Румъния да засилят борбата с корупцията ще поиска ЕК
България и Румъния да засилят борбата с корупцията ще поиска ЕК / снимка: Sofia Photo Agency
Допълнителни резултати в областите корупция и борба с престъпността се очакват от България – това се посочва в междинния доклад на Европейската комисия, който ще бъде официално обявен в понеделник.

„Като цяло докладът е положителен и отчита напредъкът на страната ни по редица от въпросите в плана за действие”, коментира външният министър Ивайло Калфин. Той уточни, че докладът коментира периода до края на декември миналата година и не отчита корупционния скандал във Фонд „Републиканска пътна инфраструктура” и съдебните решения от януари тази година.

„Това, което имаме като предварителна информация, тъй като ние сме в непрекъснат контакт, освен, че имаше и посещения на експерти тук в България, вчера говорих с генералната секретарка на ЕК Катрин Дей, която се занимава с общата организация на доклада. По този междинен доклад, който не е пълният цикъл от направените проверки, мисля, че се отбелязва по редица от въпросите по плана за действие, който приехме, се отбелязва напредък. И това нещо е отбелязано изключително положително в доклада”, каза още Калфин.

„Действително, че по две от областите каквито са корупцията и борбата с престъпността е отбелязан напредъкът на страната, като се очакват допълнително резултати. Предполагам, че сме се убедили, че в тези доклади не броят статистики, има обща оценка на страната. Така, че това, което правим до сега, ако продължим да го правим по същия начин, мисля, че резултатите ни ще бъдат достатъчно убедителни”, допълни външният министър.

„Предполагам, че никой не очакваше, включително и в България да се каже, че в този доклад, че нищо повече не може да се направи. Винаги има какво да се направи, но съм сигурен, че в понеделник, когато прочетем целия доклад ще видим, че изключително добре е оценено това, което се прави в областта правосъдие и вътрешни работи. След този доклад според мен доста по-спокойно можем да гледаме на това, което правим в бъдеще, разбира се, без да отслабваме усилията”, смята още Ивайло Калфин.