Брюнер даде положителна оценка за свършеното у нас
Брюнер даде положителна оценка за свършеното у нас / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Обсъждана е възможността разследванията на ОЛАФ да се ползват като доказателства и в съдебната система на България. Това заяви пред журналисти Франц-Херман Брюнер – генерален директор на Европейската служба за борба с измамите. По думите му обаче са необходими законодателни промени. На въпрос на каква сума възлизат злоупотребите с евросредства у нас Брюнер отговори, че те са между 10 и 100 милиона евро.

„Сумата варира, а не е константна величина. Не става дума обаче за няколко цента. Тя е различна в различните области. Става въпрос за европейски пари в голям мащаб, по-точно за няколко нули в повече. Ако питате в чии ръце са отишли тези пари, то ще ви кажа, че не давам информация за отделни дела. След 3 месеца ще има доклад за напредъка на България. Надявам се, че дотогава ще има не само структурни, но и персонални промени”, отбеляза Брюнер.

Франц Брюнер допълни, че дава положителна оценка за развитието на България през последните месеци. Той посочи още, че се наблюдават важни и значителни промени. Като добър пример за това Брюнер посочи Агенция САПАРД, където според него напредъкът е най-сериозен. На среща с българския премиер и министри от кабинета е договорено да бъде изготвена съвместна работна програма за следващите 3 месеца.