Зърнопроизводителите заплашени от европейска инвазия
Зърнопроизводителите заплашени от европейска инвазия / netinfo

Ако за даден сектор се влагат средства, то той ще се развива и ще оцелява, но ако държавата не подпомага зърнопроизводителите, твърде възможно е да има сериозно нашествие на стоки от останалите страни от ЕС. Това заяви за Дарик Стелиян Стоянов, председател на Асоциацията на зърнопроизводителите. Според него подобен сценарий ще лиши българските стопани от възможността да влияят върху ценообразуването на продукцията.

По думите му конкурентноспособността на Румъния например, ще се усети най-силно в Добруджа. Според Стоянов по-важно е не дали субсидиите за производителите от бранша ще бъдат 5 лв. на декар, а да има национална политика за развитие на сектора.

По-рано от асоциацията изразиха недоволството си относно приетото вчера решение на бюджетната комисия зърнопроизводителите да получат по 5 лв. на декар от бюджетния излишък. "Това е едно сурвакане за 2008 година", каза Стелиян Стоянов пред Дарик.

Ако субсидии няма или са толкова малки, от бранша ще предприемат сериозни действия, защото от развитието на сектора зависи прехраната на населението и бъдещето на селата, допълни председателят на асоциацията. Той подчерта, че земеделците остават в стачна готовност.