Зърнопроизводителите в страната протестираха
Зърнопроизводителите в страната протестираха / netinfo

Зърнопроизводители протестираха в цялата страна. С арест след незаконна блокада на пътя завърши протестът на земеделците в Стара Загора. 200 кг зърно изсипаха в центъра на Велико Търново протестиращи производители. Стотина техни колеги с около 60 трактора пък пристигнаха за протест в Пловдив. Земеделците недоволстват от това, че в бюджета за догодина не са предвидени средства за доплащане на декар обработваема земя. Производителите се оплакват и от ниските изкупни цени на зърното и искат оставката на министъра на земеделието и храните Валери Цветанов.

Земеделците от Пловдивско пристигнаха в града на сборния пункт до гара Филипово на два лъча – единия от Съединение, а другият от Брезово, Раковски и Калояново. Какви са техните искания чуйте от регионалния председател на Асоциацията на зърнопроизводителите Ангел Вокодинов. „Ние искаме изплащане на националните доплащания за 2008 година, които са в размер на 5 лева и са гласувани. Вкарване в бюджета за 2009 година на пълния размер на доплащане от 9 лв. на декар. Искаме да се задейства интервенционната агенция, която от 1 ноември е длъжна да изкупува зърнената продукция. Четвъртото ни искане е оставката на министъра на земеделието и храните Валери Цветанов, защото за изминалите над шест месеца откакто е министър той не успя да защити земеделския отрасъл”, каза Вокодинов.

Протестът на старозагорските земеделци приключи със задържането на председателя на Националната асоциация на зърнопроизводителите Красимир Аврамов.Той беше отведен в РПУ-Стара Загора и повече от час даваше показания. Близо 150 тежки селскостопански машини блокираха на обед пътя за Димитровград, без протестиращите да имат разрешение за това.

Над 100 земеделски производители и зърнопроизводители от Сливенска област изкараха машини и техника на протестен поход, организиран от Сдружението на земеделските производители „Хаджи Димитър". Три лъча протестиращи от Сливен и околните села се сляха на митинг край Ямболската детелина на летище Бършен. В петък над 80 човека от област Сливен с два автобуса ще отпътуват за София, за да участват в националния протест в столицата, съобщи Байчев.

200 килограма зърно изсипаха в центъра на Велико Търново протестиращи зърнопроизводители. За половин час на обед те блокираха движението в централната градска част, като излязоха с 10 селскостопански машини, комбайни и трактори. На протеста в старата столица се събраха близо 100 зърнопроизводители и млекопроизводители от Великотърновска област. Пред сградата на общината председателят на областния съюз на зърнопроизводителите Младен Милков прочете декларация с исканията на земеделците. В петък зърнопроизводители от Великотърновско ще се включат в националния протест пред Министерски съвет в столицата.