Зърнопроизводителите оттеглиха искането за оставката на Цветанов
Зърнопроизводителите оттеглиха искането за оставката на Цветанов / netinfo

Зърнопроизводителите оттеглят искането си за оставката на министъра на земеделието и храните Валери Цветанов. По време на среща в аграрното ведомство с представители на бранша той е доказал с документи, че е поставил всичките им искания пред Министерски съвет.

Изплащането на националните доплащания за 2008 година, в размер на 147 млн. лева, може да започне най-рано на 14 декември. Това обяви председателят на Асоциацията на зърнопроизводителите Красимир Аврамов. Това ще стане, ако бъде решен въпросът с дублирането и надписването на площи.

Аврамов обясни, че дублирането не е толкова сериозен проблем, колкото надписването. „Проблемът е с наддекларираните земи, които се дължат на доста грешки в софтуера, снимките, в начина на проверка”, каза Аврамов.

Зърнопроизводителите остават скептични, че ще се изпълни искането им за осигуряване на 378 милиона лева за национални доплащания в бюджета

за 2009 година. Този въпрос трябва да се реши на заседание на парламентарната комисия по земеделие в четвъртък. Ако исканията им не бъдат изпълнени, от бранша отново излизат на протести, но този път ще блокират пътища.