Златанова предупреди за риск за екопари от Европа
Златанова предупреди за риск за екопари от Европа / снимка: БГНЕС
Златанова предупреди за риск за екопари от Европа
68121
Златанова предупреди за риск за екопари от Европа
  • Златанова предупреди за риск за екопари от Европа

Европейската комисия стартира наказателна процедура срещу България за нарушения по Оперативна програма „Околна среда". Това заяви вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова. По думите и има риск от налагане на финансови промени по проекти от оперативната програма и частично или напълно прекратяване на финансиране. Като причина за това Златанова изтъкна грешните действия на членове на правителството на ГЕРБ, тъй като не са взели предвид предупрежденията на Европейската комисия за нередности по програмата още преди две години.

По думите на Златанова най-вероятно ще се наложи България да връща вече взети пари по оперативна програма „Околна среда". Като нарушения, вицепремиерът посочи грешки при обществените поръчки и тръжните процедури. „Констатациите са за напълно субективно подхождане при разработване на тръжни документации, така че поръчките да бъдат спечелени от определени изпълнители. Установени са двойни плащания, критерии, които изключват изпълнители, дискриминационни обществени поръчки и ред такива неща", каза Златанова. По думите й ЕК може не само да наложи финансови корекции, но и да реши да анулира изцяло или частично европейското финансиране по ОП „Околна среда", коментира вицепремиерът.

Златанова изтъкна още, че вината за санкциите от Европа е изцяло на управлението на ГЕРБ. „За мен най-важното, което трябва да проверят иннспекторитети на тези две министерства, е дали е имало политически натиск върху служителите от министрите или те са действали така поради некомпетентност. Трети вариант няма. Имам още един въпрос към предишното правителство: това системен натиск ли е било или тогавашният министър-председател не е знаел, не е бил уведомен", каза Златанова.

Вицепремиерът е възложила да бъде изпратена информация до Европейската комисия, че одитният подход към налаганите санкции ще бъде променен и ще бъдат наложени изисканите финансови корекции. Страната ни ще разбере дали ще бъде санкционирана в срок от шест месеца.