Животновъдите получават пари за субсидии до 15 декември
Животновъдите получават пари за субсидии до 15 декември / netinfo
Министърът на земеделието и храните Валери Цветанов гарантира пред българските животновъди, че до 15 декември те ще получат дължимите пари за субсидиите. Това стана ясно по време на среща на министъра с представители на протестиращите фермери.

22,85 евро за тон качествено мляко е оптималният вариант за субсидия, който позволява европейското законодателство, обясни министър Цветанов. До средата на декември на българските фермери ще бъдат изплатени 44 млн. лева за млечно говедовъдство и 16 млн. лева за овцевъдство. Парите ще бъдат отделени от държавния бюджет, но е поискана нотификация за изплащането им от ЕС.

Заместник-министър Бюрхан Абазов определи субсидирането по млечни квоти като авариен вариант до края на 2008 г. и допълни, че през следващата 2009 година субсидирането ще се осъществява чрез новата система за идентифициране на животните.

На въпрос от страна на животновъдите каква част от "Бюджет 2009" ще бъде отделена за земеделие, министър Цветанов отговори, че ще настоява за такава сума, която да бъде подходяща за един от приоритетните отрасли на страната, но не посочи конкретна цифра. Повече яснота по въпроса ще има след заседанието на МС, поясни Цветанов.