Животновъди готови да се вдигнат на протест заради компенсациите за син език
Животновъди готови да се вдигнат на протест заради компенсациите за син език / снимка: БГНЕС

Фермерите обмислят протести заради компенсациите за болестта "син език",заяви председателят на националната асоциация на животновъдите Бойко Синапов, цитиран от БГНЕС. Има напрежение в целия бранш и сме длъжни да реагираме, заяви Синапов.

Причината за недоволство на животновъдите е, че от земеделското министерство обявиха, че компенсациите за умрели животни от болестта "син език" ще са в размер на 2,37 лв. за килограм. Имахме друга уговорка с агроминистерството и агенцията за храните, а се получават неща, които повишават напрежението сред хората, които загубиха животните си, каза Синапов.

Той уточни, че служебният министър на земеделието и храните Васил Грудев беше обявил средна цена от 200 лв. за умряло животно. Сега обявената цена е 2,37 лв. за кг. Куриозно е, че никой животновъд, когато е събирал умрелите животни, не ги е теглил колко килограма тежат, отбеляза председателят на асоциацията на животновъдите.

В срада следобед ще се проведе среща с животновъди в земеделското министерство и след нея ще стане ясно дали фермерите ще се вдигнат на протест до края на месеца.

Няма нови огнища на болестта, каза Синапов, като обясни, че там, където такива са възникнали, загубите на животни ще продължават.

По неофициални данни над 20 000 животни са умрели от болестта "син език".

Бойко Синапов информира още, че българският пазар се залива от вносно месо, кашкавали и сирена, което е в допълнителен ущърб за родните земеделски производители.