Жените все още са слабо представи в ръководствата на компаниите, сочи проучване
Жените все още са слабо представи в ръководствата на компаниите, сочи проучване / netinfo

Жените продължават да бъдат слабо представени в ръководствата на компаниите и едва 11,2 на сто от високопоставените служители в 200 най-големи фирми в света са жени. Това сочи проучване на Международната организация на жените корпоративни директори (Си Дабъл ю Ди Ай -CWDI), представено в Берлин.

И все пак в сравнение с 2004 г., когато за първи път бе направено такова проучване, броят на компаниите с поне една жена в ръководството сега се е увеличил с 4 процента до 77,5 на сто, уточняват авторите на изследването на организацията, която защитава интересите на жените корпоративни ръководители.

"Броят на дамите в ръководствата на компаниите нараства, но той изобщо не отговаря на мястото, което жените заемат в днешната ни глобална икономика", заяви президентката на Си Дабъл ю Ди Ай Ирене Нативидад.

САЩ продължават да са водещата страна в представянето на жените в корпоративните ръководства със 17,6 на сто от поне един ръководен пост, заеман от жена в 75-те фирми, включени в изследването.

В Европа Великобритания и Холандия имат най-добри позиции със съответно 13,9 на сто и 12,2 на сто жени в ръководните органи на компаниите.

Като пример може да се посочи норвежката компания Статойл (Statoil), в чието ръководство има петима мъже и пет жени.

"Норвегия често се дава като добър пример", каза Нативидад, защото в тази скандинавска страна 40 процента от ръководните постове компаниите, чиито акциите са листвани на борсата, се заемат от жени.