Жайме Силва: Проблемите с еврофондовете изискват търпение
Жайме Силва: Проблемите с еврофондовете изискват търпение / netinfo

Министърът на земеделието и храните Валери Цветанов полага огромни усилия, за да покаже на ЕК, че България е в състояние да извърши законодателните промени, които ще възпрепядстват злоупотребите с евросредства. Това заяви португалският министър на земеделието Жайме Силва, който пристигна у нас по покана на министър Цветанов. Двамата са разговаряли за проблемите, пред които е изправено българското земеделие и по-конкретно за протестите на фермерите у нас.

Министър Валери Цветанов заяви, че е почерпил опит от португалския си колега за това, как могат да бъдат разрешени проблемите с млекопроизводителите у нас. Разгледахме проблемите на производството на мляко в страната не само в момента, но в една близка перспектива – до 2015 година: как трябва да се промени млечната индустрия в страната в светлината на общата зедемелска политика.

На въпрос на Дарик, как ще коментира сериозните санкции на ЕК, заради засечените злоупотреби с евросредства у нас, португалският министър Жайме Силва отговори: „В тази област бих искал да обърна внимание на факта, че всички държави членки вече са имали проблеми, някои повече, други – по-малко. Така че аз мисля, че тези проблеми просто изискват търпение. Това, което правителството вече прави и по-конкретно могат колега, до подготви една ново законодателство, да работи с комисията и съм сигурен, че по този начин проблемите ще се преодолеят”.

От своя страна Валери Цветанов допълни, че голям проблем представляват многото и различни браншови организации, които често пъти имат разнопосочни послания.