Земеделците излизат на протест, няма да блокират граници и пътища
Земеделците излизат на протест, няма да блокират граници и пътища / Impact Press Group, архив
Земеделците излизат на протест с 3000 машини
47507
Земеделците излизат на протест с 3000 машини
  • Земеделците излизат на протест с 3000 машини

В 10.00 ч. започват националните протести на фермерите. Около 3000 тежкотоварни селскостопански машини се очаква да се отправят към граничните пунктове, както и по основни пътни артерии в страната. През първия ден от безсрочната стачка не се очаква пълно блокиране на границите и магистралите, това потвърдиха за Дарик председателите на големите браншови организации.

Недоволството в сектора ескалира след гласувания на първо четене бюджет за следващата година, според който има заложени с 230 млн. лева по-малко средства от обещаните. Месец преди изборите за президентска и местна власт правителството и асоциациите в сектор „Земеделие" подписаха финансова рамка за 2012 г., която включваше 570 млн. лева за аграрния бранш.

Фермерите няма да блокират гранични пунктове и пътища по време на насрочения за днес национален протест на земеделските производители, обясни за Дарик председателят на Асоциацията на земеделските производители в България Христо Цветанов.

„Струпване на земеделска техника ще има по границите, но на този етап не предвиждаме блокада като гръцката. На този етап ще има свободно движение на хора и стоки. Това, че има позиционирани машини на няколко основни пункта, това не значи, че на този етап ще блокираме. Като започнем от Бургас, Ямбол, Сливен, Стара Загора, Пловдив, Пазарджик, ще има колеги на Ихтиман, Северна България - Видин, Монтана и Враца са в един район, Бяла Слатина и Кнежа отиват към район Плевен. За Шумен и Търговище колегите от Добрич имат грижата, и за двете КПП-та на Дуранкулак и Кардам", обясни той.

Председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Радослав Христов коментира, че протестът няма политически характер. Фермерите излизат на пътя, за да защитават своите интереси, които бяха заложени в подписаната финансова рамка за сектора.

„Заявявам категорично, ние сме за диалог, ние сме, за да има принципи и права в държавата. Пописаните документи трябва да се спазват. Знаете, че това, което провокира недоволството на земеделската общественост е точно неспазването на правилата и неизпълнението на финансовата рамка в бюджета за 2012 г. за плащания, които касаят 2010-а и 2011-а", уточни той.

Отправните точки на протестиращите фермери за Южна България ще бъдат граничните пунктове на Капитан Андреево и Лесово. Струпване на селскостопанска техника ще има и на Петолъчката край Сливен, но движението няма да бъде блокирано.

Земеделски производители от три области - Русе, Разград и Силистра, ще се съберат на протест на Дунав мост, съобщи координаторът от Съюза на фермерите „Дунавско зърно" Иван Караиванов. Очаква се около граничния пункт да се съберат около 350-400 селскостопански машини, които ще дойдат от 4 лъча - от Разградско, от Исперих и Кубрат, от Бяла, Иваново и Две могили, и от Силистра и Сливо поле. Общо шест браншови организации в региона са подписали споразумението с правителството за рамка за 2012 г., която включва 570 млн. лева за аграрния бранш. В бюджета за следващата година обаче са заложени 230 млн. лева по-малко средства от обещаните, от което идва и недоволството в сектора, уточни Караиванов.

Двайсетина машини от Силистра пътуват към „горещата точка" при Дунав мост, съобщи председателят на Асоциацията на зърнопроизводителите от Крайдунавска Добруджа Марин Калушев. Към лъча ще се присъединят и арендатори от близките до Русе общини - Ситово и Тутракан. Протестните действия са подкрепени от Областния съюз на земеделските кооперации, чиито членове стопанисват 30 % от земите в Крайдунавска Добруджа.