Земеделци сеят френска и австрийска пшеница заради скъпото гориво
Земеделци сеят френска и австрийска пшеница заради скъпото гориво / снимка: БГНЕС

Скъпото гориво и високите цени на торовете провокират земеделците да променят сортовата структура на засяваната от тях пшеница. Това съобщи шефът на областна дирекция "Земеделие и гори" в Разград Анчо Хараламбиев. В областта за втора година изпитват 10 нови сорта жито, внос от Франция и Австрия. Ако те се адаптират към климатичните условия, 80% от масивите с пшеница ще се сеят с новите по-рентабилни хибриди – смятат експертите.

Десетте нови сорта пшеница са нискостъблени, това означава, че ще има по-малко слама, която да преминава през комбайните и да се изразходва повече гориво. По-малките растения изискват и по-малко хранителни вещества, ще се пести и от торове. Ниската пшеница по-малко ще поляга от вятъра и загубите за земеделците ще са по-малки.

С тези аргументи фермерите от Разградско за втора година изпитват френски и австрийски хибриди, за да подменят на 80% сортовата структура на житото, което се сее в Лудогорието – обясни шефът на Областна дирекция "Земеделие и гори" Анчо Хараламбиев. Вече са пробвани италиански и гръцки сортове, но те не устояли на местните климатични условия, не се оказал удачен и опитът да се сее твърда пшеница, от която се произвеждат макарони.

В момента в региона се сеят българските сортове "Милена", "Аглика", "Енола" и "Теодора". Българските аграрни учени все още не са предложили на пазара нискостъблени хибриди, затова се внасят от чужбина – уточни Хараламбиев. Той припомни, че след подобни няколкогодишни изпитвания бяха подменени на 75% сортовете царевица, което се сеят в региона. Земеделците избраха хибриди, реколтата от които се прибира по-рано и се освобождават площи за сеитба на есенници.