Здравните фондове могат да запазят дейността си, ще ги надзирават като застрахователи
Здравните фондове могат да запазят дейността си, ще ги надзирават като застрахователи / снимка: morguefile.com
Здравните фондове могат да запазят дейността си, ще ги надзирават като застрахователи
37087
Здравните фондове могат да запазят дейността си, ще ги надзирават като застрахователи
  • Здравните фондове могат да запазят дейността си, ще ги надзирават като застрахователи

Частните здравни фондове със сигурност ще бъдат управлявани и надзиравани като застрахователни дружества, но това не означава, че трябва да променят дейността си, заяви в интервю за Дарик председателят на Асоциацията на застрахователите у нас Орлин Пенев. Той дори изрази надежда здравните фондове да продължат да функционират по досегашния начин, въпреки очакваните промени в структурата им.

Ето как Пенев коментира идеята за преобразуването на частните здравни фондове в застрахователни дружества:

Аз съм сигурен, че тази идея ще бъде осъществена, тъй като тя беше залегнала като едно от мероприятията, които трябваше да се проведе даже до края на миналата година, в стратегията на Комисията за финансов надзор, тъй като това е изискване на Европейската комисия - здравните фондове да се преобразуват... по-скоро да се надзирават като застрахователни дружества. Трябва да имат съответния капитал, да имат съответните резерви и да се управляват като застрахователни дружества.

Т.е. това, което Вие казвате, е, че те реално няма да променят дейността си и да започнат да действат като застрахователи, но ще бъдат надзиравани като такива.

Те по принцип ще бъдат контролирани като застрахователи и ще бъдат надзиравани като застрахователи, но дейността им доколко ще бъде променена - това, което чета в медиите, е, че те се опасяват, че дейността им ще бъде променена. Аз се надявам дейността им да не бъде променена, тъй като според мен здравните фондове вършат изключително добра работа. Според мен трябва да се демонополизира Националната здравноосигурителна каса, тъй като в противен случай няма да има реална конкуренция между частните фондове и държавата.

В началото на януари бе представен законопроект, според който дружествата за доброволно здравно осигуряване ще станат застрахователи, предвиждат проектопромени в Закона за здравното осигуряване. Текстовете са изготвени от Министерството на здравеопазването и Министерството на финансите и след обществено обсъждане предстои да се разгледа от Министерския съвет. Със законопроекта се предвижда дейността по доброволно здравно осигуряване да се поеме от застрахователни дружества. За тази цел те трябва да имат право да извършват дейност по застраховка „Заболяване” или по застраховка „Злополука” и „Заболяване”. Съществуващите здравноосигурителни дружества имат една година, за да приведат дейността си в съответствие с новите изисквания. Те ще трябва да се пререгистрират по Кодекса за застраховане. Това означава, че занапред минималният им капитал ще трябва да се увеличи от 2 млн. лв. на 4,6 млн. лв.

Сегашните дружества за доброволно здравно осигуряване ще имат право при желание да получават лиценз и за други видове застраховки и така да разширят дейността си.

Дружествата, които не желаят да разширяват дейността си, а да се занимават само със здравни застраховки ще могат да запазят наименованието „здравноосигурително дружество”.