Заводът за картон в Никопол има кандидат-купувач
Заводът за картон в Никопол има кандидат-купувач / снимка: Sofia Photo Agency

Бившият собственик на завода хартиени изделия “Санитекс” в Костинброд Джордж Фрейдж се интересува от възможността за възстановяване на производството в закрития завод за картон на австрийската фирма “Майер Мейлнхоф” в Никопол. Това стана ясно на проведената работна среща в областна администрация между областния управител на Плевен Цветко Цветков и мениджърския екип на Джордж Фрейдж, предаде БГНЕС.

В случай че затвореното предприятие започне производство, то ще бъде ориентирано към нов профил изделия – домакински, санитарно-хигиенни и тоалетни от хартия и картон.

Според господин Фрейдж, предприятието би могло да произвежда по 150 тона хартия дневно, а заетите работни места ще достигнат до 200. Инвеститорите разчитат на добрата база и инфраструктура в региона, в това число на фериботния комплекс Никопол – Турну Мъгуреле, бъдещата ТЕЦ на фирма “ Енемона” с преработка на биомаса, естествения воден път река Дунав, а също и добри бизнес контакти с производители на целулоза в България и близки страни.

В момента инвеститорите правят свои проучвания, а другата седмица ще имат срещи в няколко министерства, които имат отношение по изготвяне на задължителна документация за реализиране на инвестицията.

Джордж Фрейдж развива свои производства и търговия в България от 1990 година насам. До 2002 година е собственик на марката кафе “Нова Бразилия”, която налага на нашия пазар. Фрейдж основава и завода “ Санитекс” в Костинброд, но след успешна сделка продава производството. В момента е производител на натурални сокове “Калифорния”, има инвестиции в жилищното строителство.