Започват преговори за газовата връзка с Турция
Започват преговори за газовата връзка с Турция / снимка: БГНЕС

"Южен поток" ще доведе до по-ниска цена на газа, а държавата също работи в тази посока. Това каза министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев на кръгла маса "Реидустриализация чрез конкурентоспособност".


"Газовите връзки за нас са приоритет", декларира ресорният министър.

Той съобщи, че в петък започват преговори с турския министър на икономиката за изграждането на газовата връзка между България и Турция.

При газовата връзка с Гърция е имало изоставане, но има държавна гаранция в бюджета за 2014 г., с която ще върнат нещата в план, пише БГНЕС.

"Със Сърбия се работи по план, а това ще доведе до по-ниска цена на природния газ", подчерта Стойнев и припомни за намалената цената на електроенергията чрез законодателни промени и решението на регулатора за намаляване на цената на нощната тарифа.

Мините са отчели рекорден добив на въглища в края на миналата година, планът за 2013-а е преизпълнен, а таксата за пренос е осезаемо намалена, което е увеличило износа.

Министърът на икономиката посочи, че най-важната цел е да се подобри бизнес климатът. Стойнев изрази и надежда, че тази година ще се говори по-малко за криза, а за минната индустрия се разработва и нов план.

Едно дружество продължава да ни извива ръцете, но държавата няма да поема контрола над закъсали дружества на всяка цена, каза още Стойнев.