Започват масови проверки на хранителните стоки до Ивановден
Започват масови проверки на хранителните стоки до Ивановден / снимки: БГНЕС
Започват масови проверки на хранителните стоки до Ивановден
68805
Започват масови проверки на хранителните стоки до Ивановден
  • Започват масови проверки на хранителните стоки до Ивановден

От Никулден до Ивановден започва кампания „24/30” за масови проверки в търговската мрежа на хранителните стоки на Българската агенция по безопасност на храните. Това обяви директорът на агенцията проф. Пламен Моллов. Инспекторите и екипите на горещият телефон 0 700 122 99 ще работят 24 часа в рамките на 30 дни. Контролът ще се осъществява от специални екипи на агенцията и дежурни инспектори, които да отговарят на сигнали.

Българската агенция по безопасност на храните ще извършва висок контрол на качеството на храните и търговските обекти от Никулден до Ивановден, обясни директорът на агенцията проф. Пламен Моллов.

„Нашата кампания е 24/30, което означава, че ние ще въведем контрол 24 часа в разстояние от 30 дни, или от Никулден до Ивановден. Ще имаме засилени действия по отношение на контрола, всичко свързано с дейността на агенцията, с въвеждането на специални екипи, които ще извършват тази дейност, с определянето на дежурни инспектори, които ще бъдат на разположение 24 часа в денонощието”, обясни той.

Шефът на дирекцията „Контрол на храните” д-р Любомир Кулински обясни, че ще се работи приоритетно по сигнали, които са с оставени име и телефон за връзка с подателя на нарушението.

„Главната цел на инициативата, която Агенцията предприема е да се осигури една спокойна безопасна Коледа за българския потребител. И да видим във времето на пиково предлагане на храни, от страна както на производители, така и на търговци, дали някои няма да се опита да се възползва от еуфорията в пазаруването за предстоящите празници”, коментира той.

„Изготвили сме график на дежурните екипи. 30 дни - от днес до 7 януари, началниците на отдели „Контрол по храните” в нашите 28 областни дирекции няма да изключват своите служебни мобилни телефони. Ще може да се подава информация по всяко време, а те ще имат ангажимента, съобразно важността на сигнала, да организират неговата проверка възможно най-бързо”, уточни още д-р Кулински.

И към момента вече има констатирани нарушения, основно в последните 24 часа с продажбата на риба без документи.

Започват масови проверки на хранителните стоки до Ивановден
netinfo