Започват конкурси за изграждане на подземни паркинги
Започват конкурси за изграждане на подземни паркинги / cнимкa: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
До края на месеца ще се обявят конкурси за изграждане на пет подземни паркинга в София на публично-частен принцип. Това каза главният архитект на София Петър Диков по време на работна закуска с представители на американски фирми в града. Столичният кмет Бойко Борисов отново призова държавата да намери механизъм, с който да се преодолее пренаселването на града.

Подземните паркинги на публично-частен принцип с общ капацитет около 4000 места ще са между ЦУМ и „Шератон”, в района между булевардите „Черни връх” и „Деймс Баучер”, на площадите „Възраждане” и „Александър Батенберг” и по бул. „Цар Борис Трети”. Върху общински терен се обмисля изграждането на 20 по-малки гаража.

Обмисля се също и на мястото на гаражните клетки в комплексите да има специални гаражи, които да се ползват преференциално от живеещите в района. За облекчаване трафика се очаква до края на годината да започне строежът на втория метродиаметър от „Лозенец” до Централна гара, а със съседни общини се търси по-тясно сътрудничество, така че инвеститорите да насочат поне част от бизнеса си натам.

Арх. Петър Диков допълни още, че градът ще се развива в северна посока и отново подчерта, че комбинатът „Кремиковци” не трябва да съществува.

Кметът на София Бойко Борисов отново настоя за общинска полиция за справяне с трафика и упрекна вътрешния министър, че не е изпълнил обещанието си от началото на годината да се предоставят на кметството пътни полицаи, чиято заплата да поеме общината. Борисов каза, че по отношение на София правителството се държи като опозиция и че премиерът избягва среща с него по проблемите на града.

Заместник-кметът по финанси Минко Герджиков съобщи, че кметството ще ползва частни съдия-изпълнители, за да си прибере дълговете от такса смет, които са натрупани от фирмите в София, защото 20 процента от тях били неизрядни платци.