Започва среща на върха за хранителната криза и цените
Започва среща на върха за хранителната криза и цените / netinfo

Държавни и правителствени ръководители на 193 страни ще се срещнат в Рим за тридневна среща на върха, на която ще се опитат да намерят решение за тежката хранителна криза и скока на цените. На срещата ще присъства и генералният секретар на ООН Бан Ки Мун.

Малко преди откриването на срещата като спорно се очертава присъствието на двама лидери - на иранския президент Махмуд Ахмадинеджад и на президента на Зимбабве Роберт Мугабе. Идването на Мугабе, на когото е забранен престой в Европейския съюз, но който може да присъства в Рим поради техническо нарушение, бе осъдено от Лондон и Канбера. Париж изрази своето учудване от неговото присъствие.

Бан Ки Мун ще говори при откриването на форума, в който ще вземат участие представители на 193 страни членки на Агенцията на ООН за прехрана и селско стопанство.

Знае се, че Никола Саркози ще предложи създаването на "международна група за световен контрол на сигурността на храните". "Имаме нужда от кратко, средно и дългосрочни решения, за да се изправим срещу тази криза", каза премиерът на Япония Ясуо Фукуда, цитиран от БГНЕС.