Започва подаването на данъчни декларации за 2007-ма
Започва подаването на данъчни декларации за 2007-ма / netinfo

От днес до 30 април в офисите на Националната агенция за приходите ще се приемат годишните данъчни декларации за облагане на доходите на физическите лица за 2007-ма. 5-процентна отстъпка от дължимия данък ще ползват хората, които преведат задължението си към хазната до 10 февруари. Данъчната декларация и всичките й приложения са публикувани на Интернет страницата на Националната агенция за приходите – www.nap.bg.

За първи път в тази данъчна кампания декларирането и плащането на дължимия годишен налог ще става в един и същи срок – до 30 април. 5 процента отстъпка върху дължимия за довнасяне данък върху доходите ще ползват хората, които са платили целия или част от данъка си до 10 февруари. Същата отстъпка може да се ползва и до 30 април, ако данъчната декларация е изпратена по електронен път. За първи път от тази година Националната агенция за приходите въведе по-опростена данъчна декларация, даваща възможност всеки да подава само приложенията, по които има доходи. За всички видове доходи от 2007 година може да се ползват данъчни облекчения. 5 процента е то за дарение в полза на инвалиди, 15 процента е данъчното облекчение, ако е направено дарение за културата и 50 процента – за Фонда за лечение за деца.

Общият размер на данъчното облекчение за дарение не може да превишава 65 процента от годишната данъчна основа. При изчисляването на дължимия годишен данък се приспадат и облекченията за деца, ако данъкоплатецът е родител. Данъчната основа може да се намалява и с направените през годината вноски за доброволно пенсионно осигуряване или застраховка „Живот”. На Интернет страницата на Националната агенция за приходите е публикувана данъчната декларация за 2007-ма година. Всеки, който има доходи за деклариране може да я разпечата и от там, а ако има електронен подпис може да я подаде и по Интернет. Приходната администрация ще приема и ксерокопия на декларацията. От там уверяват, че всички офиси са снабдени с достатъчен брой декларации, а ако те свършат служителите имат възможност да принтират