Започва петролодобив в Баренцово море
Започва петролодобив в Баренцово море / БГНЕС, архив

За пръв път петрол ще се добива в Баренцово море в норвежките териториални води, предаде АФП, като цитира съобщение на компанията, експлоатираща находището, италианската ЕНИ.

ЕНИ държи 65% от правата, а норвежката компания "Статойл" останалите 35%.
Платформата "Голиат", която ще работи на най-северното морско петролно поле, бе въведена в експлоатация снощи, уточнява агенцията. Тя е разположена близо до Нордкап (нос Северен), на 88 км северозападно от град Хамерфест.

Иран може да замрази добива на нефт до 4 млн. барела дневно

Откакто през 2000 г. бе открито находището с потенциал приблизително 179 млн. барела проектът за експлоатацията му се сблъска с много технически трудности и превишаване на разходите. В него са инвестирани близо 6 милиарда евро. ЕНИ очаква да добива по 100 000 барела дневно.

Норвегия изгради богатството си върху манната на течните горива в Северно море. Но от 2001 г. производството започна да намалява.

Разработването на находища в Арктика се сблъсква с високи разходи и технически предизвикателства в район далеч от изградените инфраструктури по западното крайбрежие на Норвегия, с екстремни климатични условия и проблеми за опазване на околната среда.

В норвежки и руски води в Баренцово море вече се експлоатират няколко газови находища.

Източник: БГНЕС