Започва Панирът на занаятите в Етъра
Започва Панирът на занаятите в Етъра / netinfo

Над 60 майстори от страната и чужбина ще вземат участие в Петия международен панаир на народните занаяти, който ще се проведе от днес до 9 септември в АЕК “Етър”, края Габрово. По време на изявата майсторите ще правят демонстрации на занаяти, който практикуват. Предвидено е на живо пред посетителите да се изработват автентични битови изделия, музикални инструменти, дърворезба и други занаятчийски продукти.

Задължително условие е предметите, с които майсторите участват и изработват на панаира, да съхраняват българската традиция и обредност. Участие в панаира ще вземат майстори и от Франция, Румъния, Украйна, Русия и Чехия. Интересен е фактът, че представителят на Украйна Михаил Твердов е поставил рекорд на „Гинес” за свирене с най-много музикални инструменти.

Тази година традиционното майсторско състезание ще бъде между майстори-копаничари. Надпреварата е посветена на Николай Дойнов, доайен на българската етнография. На победителя ще бъде връчена голямата награда „Сребърна хлопка”.

Според директорката на музея Пенка Колева гвоздеят на програмата са фолклорните вечери, участието Илия Луков и Ансамбъл Тракия, както и фолклорните ансамбли на габровските читалища.

Днес на панаира ще бъде открита авторска изложба-базар на ковано желязо на Лазар Урумов.За панаирните дни ръководството на музея сваля цените на посетителските билети, тяхната стойност ще бъде 1.50 лева, за всеки гост на „Етър”. През миналата година Панаирът е бил посетен от повече от 4000 души.