Заплатите на депутатите няма да се вдигат до края на годината
Заплатите на депутатите няма да се вдигат до края на годината / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Заплатите на депутатите остават замразени до края на годината
38623
Заплатите на депутатите остават замразени до края на годината
  • Заплатите на депутатите остават замразени до края на годината

Депутатските заплати бяха замразени на нивото от декември 2009 година. И няма да бъдат преизчислявани до края на тази година. Това реши парламентът, като прие предложението на председателя на Народното събрание Цецка Цачева. Според парламентарния правилник председателят на Народното събрание получава месечно възнаграждение с 55 на сто по-високо от основното месечно възнаграждение на депутат, което възлиза на три средни работни заплати. В момента народен представител взема по около 2200 лева на месец, а с различните надбавки за участие в комисии доходите им стигат до максимум 3000 лева. От БСП предложиха всички спестявания да бъдат насочени към общините и там да се използват за благотворителни цели. Темата стана повод за скандал между Цачева и социалистите, които я обвиниха в популизъм.

„На мен като председател все още на това Народно събрание и като народен представител не ми е безразлично какви са коментарите навън по отношение на нашата институция, която трябва да задава тона в държавата. И считам, че с личния пример, който ние всички народни представители дадохме за това как трябва да се харчат публични средства, трябва да се съобразяват и хората в изпълнителната власт, и хората в различни независими регулатори, агенции, комитети и така нататък", каза председателят на парламента Цецка Цачева.

„Аз обаче се замислям дали да не вземем да си намалим заплатите. И без това работим зле. И призовавам народните представители, които споделят това мое мнение, да преценим с колко да намалим заплатите и ако искате, да намалим и на другите. Ние можем на всички да намалим заплатите тук", коментира от своя страна лидерът на ДСБ и съпредседател на Синята коалиция Иван Костов.

„Ние не работим добре. И смятам, че всеки един от нас, ако смята, че той работи добре, значи нещо не е добре. Ами ако продължим така да работим, може би ще настъпи моментът, в който ще седнем да обсъдим дали тези заплати не са високи", каза председателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев.

„Кога сте искрена? Когато правите това предложение да се замразят заплатите или когато само преди една седмица при призива за икономии вие ползвахте „Фалкон"-а, за да пътувате до столицата на Израел Тел-Авив, вземайки в делегацията си секретарката си, бодигард и преводач", обърна се към председателя на НС депутатът от БСП Меглена Плугчиева.

„Не зависи от моята воля с какво аз ще пътувам, казвала съм го. Имах желание до Анталия да стигна с плуване", бе отговорът на Цецка Цачева.