Заплашва ни глоба заради забавени данни за търговия с парникови газове
Заплашва ни глоба заради забавени данни за търговия с парникови газове / netinfo
Българският бизнес може да бъде разорен, ако до края на месеца не изпрати в Европейската комисия окончателните проверени данни за разпределението на квотите за търговия с парникови газове през 2007 година. За това предупредиха от Стопанската камара с аргумента, че към края на март тези данни не са представени в Министерството на околната среда и водите.

Брюксел ще наложи разоряващи глоби на българския бизнес, ако до 31 април не получи проверената информация за разпределението на емисиите у нас. Това заяви за Дарик Димитър Бранков – директор „Индустрия и околна среда” в Стопанската камара. Шансовете да предадем данните в срок са минимални, тъй като те все още не са предадени в екоминистерството.

Глобите за периода 2005-2007 са в размер от 80 лева на тон. За втория период 2008 – 2012 санкцията се увеличава до 200 лева на тон. Освен глобите, Брюксел ще отхвърли всички квоти за периода без възможност те да бъдат прехвърлени в следващия, обясни Бранков.

31 март е бил крайният срок за предаване на окончателните данни от страна на предприятията. До края на февруари обаче страната ни е трябвало да изготви и план за преразпределение на квотите за 2008-2012 година и тъй като това не се е случило, сега трябва да се реагира мигновено, каза още Бранков.