Зам.-министър Грудев: Да помислим за адекватно заместване на тютюнопроизводството
Зам.-министър Грудев: Да помислим за адекватно заместване на тютюнопроизводството / снимка: БГНЕС

Сега е моментът да помислим за адекватно заместване на тютюнопроизводството, смята заместник-министърът на земеделието и храните Васил Грудев. Той каза това пред журналисти в Хасково, където участва в семинар със земеделски производители
от района за директните плащания.

Заместник-министърът уточни, че до 2020 г. е последният възможен вариант за подпомагане на сектора тютюнопроизводство с преходна национална помощ, като тази помощ намалява.
В Програмата за развитие на селските райони приоритет ще имат всички регистрирани тютюнопроизводители, но за инвестиции, които имат за цел да бъде разнобразена тяхната дейност, отбеляза Грудев.

"Обръщаме внимание на всички отрасли в земеделието, които в изминалия седемгодишен период бяха оставени малко встрани. Това са интензивните сектори - животновъдство, производство на плодове, на зеленчуци и биологично производство", посочи той.

По думите му една от възможностите - чрез Програмата за развитие на селските райони, е за сдружаване на производителите на плодове и на зеленчуци. Тяхното обединение ще се грижи за реализацията на продукцията им, като идеята е така да бъдат по-близо до потребителите.

Колкото по-къс е пътят от производителя до купувача, толкова по-добре ще бъде както за самия производител, така и за всички нас като потребители, отбеляза заместник-министърът.