Законова норма спира конкуренцията при топлинните счетоводители
Законова норма спира конкуренцията при топлинните счетоводители / снимка: MorgueFile.com
Сметката за парно зависи от потреблението, не от времето
70555
Сметката за парно зависи от потреблението, не от времето
  • Сметката за парно зависи от потреблението, не от времето

Топлофикация-София е настоявала цените на топлинните счетоводители да са еднакви. Това призна пред журналисти Николай Жечков, който е представител на една от фирмите - топлинни счетоводители. По думите му цените са толкова изравнени, че конкуренцията се получава единствено при набирането на нови абонати.

Сметките за парно в столицата са само със 17 % по-ниски спрямо миналата зима, защото хората са избрали в помещенията да има по-висока температура въпреки топлото време навън, смята Жечков. Той се противопостави на идеята за връщане на отчетите на кубатура, защото това ще вдигне двойно или тройно сметките на хората, които пускат отоплението само в една стая на жилището си.

Комисията за защита на конкуренцията започна производство срещу "Топлофикация-София" и две от големите фирми за дялово разпределение. Компанията, представлявана от Николай Жечков, не е сред тях.

"Цените бяха наложени от "Топлофикация-София". Искаха да имат едни и същи цени всичките фирми, в което има някаква логика на пръв поглед. Защото когато се предлага една и съща услуга, защо тази фирма е по-скъпа от другата", каза експертът. Той посочи, че след като по закон няма преносимост на уредите, това спира конкуренцията на пазара за дялово разпределение на топлинна енергия. "Ако обслужването ви е с пет стотинки по-евтино от дадена фирма, няма да смените уреди за 200 лева, нали", попита Жечев.

За отговор на въпроса защо ако времето е топлото, сметката може да не отговаря на очакванията на потребителя да е по-малка той препрати към топломерите в абонатните станции. Жечев напомни, че януарските сметки на потребителите са със 17 на сто по-ниски.

От фирмата са установили 20 опита за манипулиране на данните от уредите, заради което са наложили наказание на своите клиенти - да платят максимално високи сметки.